Με τον όρο Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα εννοούμε το σύνολο των κλινικών συμπτωμάτων που εκλύονται λόγω της παγίδευσης και συνεπώς της πίεσης του Μέσου Νεύρου στην περιοχή του καρπού, στην πορεία του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου.

Πολλοί από τους πάσχοντες δεν δίνουν την ανάλογη σημασία στα αρχικά συμπτώματα, όπως π.χ. πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα, μούδιασμα ή βελόνιασμα κυρίως στα δάκτυλα που κάνουμε το σταυρό μας, ή να ξυπνάνε την νύκτα με μούδιασμα ή πόνο στην περιοχή του καρπού, ιδιαίτερα μετά από υπερκόπωση της περιοχής. Μπορεί τα συμπτώματα στην αρχή να είναι περιοδικά αλλά στην συνέχεια γίνονται επίμονα και αρκετές φορές δυσάρεστα.

Επείγοντα μέτρα θεραπείας

     Άμεσα πρέπει να διακόπτεται κάθε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στην περιοχή. Εφαρμογή πάγου για τον περιορισμό του οιδήματος ή της μικροαιμορραγίας λόγω του τραυματισμού. Περιορισμός των δραστηριοτήτων. Επιτυγχάνεται με την εφαρμογή νάρθηκα, ώστε να προστατεύεται το μέλος από υπερβολικές κινήσεις. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του την ημέρα καλό είναι εφαρμόζεται στην διάρκεια της νύκτας, ώστε να συγκρατείται το μέλος σε ουδέτερη θέση.  Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 4 ή 5 ημέρες, τότε χρειάζεται η γνώμη ενός ειδικού ορθοπαιδικού.

Search