Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθοπλαστική γόνατος

Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθοπλαστική γόνατος

Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος

(MIS midvastus approach)

Image
Image

Πρόκειται για μία εξελιγμένη τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος κατά την οποία διενεργείται μία αρκετά μικρότερη τομή δέρματος, άρα και χειρουργικού τραύματος, μήκους 6-10 εκατοστών, σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική τομή των 15-20 εκατοστών κατά περίπτωση.

 
            Ο τετρακέφαλος μυς, όπως λέει και το όνομά του, είναι μία ομάδα τεσσάρων μυών που αναπτύσσονται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού, καταλήγουν στο γόνατο με κοινό καταφυτικό τένοντα, τον τένοντα του τετρακεφάλου και εν συνεχεία μέσω της επιγονατίδος και του επιγονατιδικού τένοντα καταφύονται στην πρόσθια άνω επιφάνεια της κνήμης, το κνημιαίο κύρτωμα, σχηματίζοντας έτσι τον εκτατικό μηχανισμό των κάτω άκρων μας.  Ο μηχανισμός αυτός ευθύνεται για την ικανότητά μας να στεκόμαστε όρθιοι και να βαδίζουμε κανονικά.
 
            Κατά την παραδοσιακή τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος, η μεγάλη τομή κρίνεται αναγκαία γιατί θα χρειασθεί να γίνει διατομή του τένοντα του τετρακεφάλου και να κινητοποιηθεί έτσι η επιγονατίδα που εμποδίζει το χειρουργικό πεδίο και την άμεση όραση της άρθρωσης του γόνατος. Η επιγονατίδα εξαρθρώνεται, απωθείται στο πλάι και ακολουθεί στη συνέχεια η  αρθροπλαστική. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες από αρκετά ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, αυτό το κόψιμο του τένοντα επιβραδύνει την επούλωση του τραύματος μετεγχειρητικά, περιορίζει το εύρος κίνησης της άρθρωσης άμεσα μετεγχειρητικά (τις πρώτες 2-3 εβδομάδες), επιτείνει τον πόνο και επιβραδύνει την άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση, σε σχέση με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Όσον αφορά την απώτερη χρονικά εξέλιξη της αρθροπλαστικής, τα αποτελέσματα δε διαφέρουν.
 
            Η φιλοσοφία της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής προσπέλασης είναι αυτή ακριβώς η αποφυγή της διατομής του τένοντα του τετρακεφάλου, άρα και η επίτευξη σαφώς πολύ μικρότερης χειρουργικής τομής. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία και οδηγούς οστεοτομιών πολύ μικρότερα σε μέγεθος από αυτά της παραδοσιακής τεχνικής. Αυτό το σετ των ειδικών εργαλείων μας το προμηθεύουν εταιρείες ορθοπαιδικών υλικών που  το κατασκεύασαν και προωθούν την πρωτοποριακή αυτή τεχνική σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα. Η εμπειρία πολλών ορθοπαιδικών χειρουργών της παραδοσιακής τεχνικής τους έχει επιτρέψει, τουλάχιστον στους πιο τολμηρούς, να μειώσουν το μήκος της χειρουργικής τομής του δέρματος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εκτελούν την ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος. Αυτό που παίζει ρόλο, είναι να μην κοπεί ο τένοντας του τετρακεφάλου, κάτι που δεν έχει σχέση με την τομή του δέρματος και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η γνώση της χρήσης των κατάλληλων mini εργαλείων, η εμπειρία των χειρισμών σε μικρό χειρουργικό πεδίο και η πιστή ακολούθηση της χειρουργικής τεχνικής, όπως αυτή περιγράφηκε να διενεργηθεί. 
 
            Η χειρουργική αυτή προσπέλαση φυσικά, παρουσιάζει  τεχνικές δυσκολίες. Μικρή τομή σημαίνει μικρό χειρουργικό πεδίο, άρα εννοείται και περιορισμός των χειρουργικών χειρισμών. Για το λόγο αυτό, ο ορθοπαιδικός χειρουργός πρέπει να είναι άριστος γνώστης της ανατομίας της περιοχής, να έχει πραγματοποιήσει μία μεγάλη σειρά περιστατικών στο παρελθόν για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά κυρίως και να είναι σωστός κριτής στην επιλογή των περιστατικών που θα ωφεληθούν από αυτό το είδος της επέμβασης, μέσα από μία ποικιλία παραγόντων, αναφορικά να σημειώσω το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενή, την ποιότητα των οστών του και τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Διότι δεν είναι όλα τα περιστατικά υποψήφια για ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος. 
Image
Image

Οφέλη από την ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος

 
·        Μικρότερη χειρουργική τομή.
·        Μικρότερο ρίσκο τραυματισμού νεύρου.
·        Μικρότερη απώλεια αίματος.
·        Ταχύτερη επούλωση του χειρουργικού τραύματος.
·        Ταχύτερη λειτουργική ανάκαμψη του τετρακεφάλου, μικρότερος χρόνος επανεκπαίδευσης.
·        Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση.
·        Καλύτερο εύρος κίνησης και βελτιωμένη λειτουργία του γόνατος άμεσα μετεγχειρητικά.
·        Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
 
            Οφείλω να σημειώσω επίσης το εξής. Αρκετές πρώιμες μελέτες της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντικατάστασης γόνατος, έχουν δείξει οφέλη σε σύγκριση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος. Άλλες μελέτες όμως έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, όπως για παράδειγμα εξαιτίας του μικρού χειρουργικού πεδίου, λόγω της μη σωστής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, εμφάνιση πρώιμης άσηπτης χαλάρωσης της αρθροπλαστικής, άρα και άκαιρη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Για το λόγο αυτό πρέπει να τονίσω για άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα της τεχνικής κατάρτισης και της χειρουργικής εμπειρίας που πρέπει να έχει ο ορθροπαιδικός χειρουργός στο συγκεκριμένο αποκλειστικά αντικείμενο της ελάχιστα επεμβατικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Image

Επικοινωνήστε

Σκαγιάς Κωνσταντίνος, Χειρουργός Ορθοπεδικός-Τραυματιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Επικ. Επιμελητής Κλινικής
Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Κρέοντος 138, Αθήνα - Σεπόλια, 10443, ΑΤΤΙΚΗ

Ιατρείο: 211 700 1020

κιν. 6945 465 468

Email: doctor@orthoskag.gr

Search