Αρθροσκόπηση Ώμου

Κύριες Ορθοπεδικές Επεμβάσεις Αρθροσκόπηση Ώμου

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

        Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την οποία ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί κατά πρώτο λόγο να διαγνώσει αλλά κυρίως να αποκαταστήσει ταυτόχρονα διάφορες παθήσεις του ώμου. Η αρθροσκόπηση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, των αρθροσκοπίων. Είναι μια εξειδικευμένη συσκευή απεικόνισης που αποτελείται από οπτικές ίνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα μεταλλικό άκαμπτο περίβλημα πού φέρει έναν φακό στο άκρο του επιτρέποντας, με έμμεση όραση, την εξέταση της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Επιπλέον, εξειδικευμένα εργαλεία, όπως αρθροσκοπικές λαβίδες, ψαλίδια, διαθερμίες υπερήχων και ξέστρα-shavers χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των αρθροσκοπικών επεμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου αποκατάστασης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η τεχνική αυτή αποφεύγει, επίσης, τον τραυματισμό των μυών και τενόντων, προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στην πληγείσα περιοχή.
Image

Ενδείξεις

                    Η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

  • Αστάθεια ώμου ( μονής ή πολλαπλής κατεύθυνσης)
  • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου (rotator cuff)
  • Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου (BANKART lesion)
  • Ρήξη συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα  
  • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου (SLAP lesion)
  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής (impingement syndrome)
  • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος (Frozen shoulder)
  • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
  • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
  • Παρουσία αρθρίτιδας και ξένων σωμάτων
  • Φλεγμονή του υμένα του ώμου σε αρθρίτιδες
  • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Αθλητικές κακώσεις
Image
Image

Ρήξη μυοτενοντίου πετάλου (rotator cuff)

Τεχνική

         Μετά την αναισθησία (γενική και περιοχική), ο ασθενής τοποθετείται στο χειρουργικό τραπέζι σε πλάγια ή καθιστική θέση. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή μήκους 5 mm στην οπίσθια περιοχή του ώμου δια της οποίας τοποθετεί το αρθροσκόπιο εντός της άρθρωσης. Το αρθροσκόπιο συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ότι συμβαίνει στην άρθρωση. Εντός της αρθρικής κοιλότητας εγχύεται με ειδική αντλία φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Εξετάζεται ολόκληρη η άρθρωση και με αυτό τον τρόπο διαγιγνώσκονται οι βλάβες των ανατομικών στοιχείων που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Ανάλογα με την πάθηση, για τη διενέργεια της επέμβασης διανοίγονται 2 ή περισσότερες δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm. Ο χρόνος που απαιτείται για την διενέργεια μιας αρθροσκοπήσεως ώμου εξαρτάται από την βαρύτητα και την χρονιότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζεται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί μία έως τρεις ώρες. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για την προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς και την ανάνηψή του μετά το πέρας της επέμβασης, ανεβάζει λίγο παραπάνω το χρόνο παραμονής του ασθενούς στο χώρο των χειρουργείων. Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Μετά την επέμβαση

            Ο μετεγχειρητικός χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι λιγότερο από 24 ώρες. Ο ασθενής κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο είναι υπό απλή νοσηλευτική παρακολούθηση και λαμβάνει μόνο ήπια αναλγητική φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως πριν το πέρας των 24 ωρών ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στον χώρο διαμονής του, φέροντας μια ειδική ανάρτηση στο χειρουργημένο άκρο του. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

Μετεγχειρητικά προβλήματα

            Ο κίνδυνος μετά από αρθροσκόπηση του ώμου είναι πολύ μικρός και οι πιθανές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες : (φλεγμονή, δυσκαμψία, βλάβη νεύρων ή αγγείων, αποτυχία ή ανάγκη για επανεπέμβαση).Το συνηθέστερο μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών με το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης (φυσιοθεραπείας). Το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από μία επέμβαση στον ώμο δεν απαιτεί πόνο ή κόπο, αλλά σύστημα και συνέπεια. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 μηνών. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά το φυσίατρο ή τον φυσιοθεραπευτή με συχνότητα κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Αποκατάσταση - Φυσικοθεραπεία

            Η αποκατάσταση αποτελείται από τρία στάδια: στο πρώτο στάδιο η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από τον φυσικοθεραπευτή, στο δεύτερο στάδιο, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και στο τρίτο στάδιο είναι ενεργητική. Τέλος, ακολουθεί η φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση).

Επικοινωνήστε

Σκαγιάς Κωνσταντίνος, Χειρουργός Ορθοπεδικός-Τραυματιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Επικ. Επιμελητής Κλινικής
Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Κρέοντος 138, Αθήνα - Σεπόλια, 10443, ΑΤΤΙΚΗ

Ιατρείο: 211 700 1020

κιν. 6945 465 468

Email: doctor@orthoskag.gr

Search