Τενοντοθυλακίτιδα De Quervain

Συχνές Ορθοπεδικές Παθήσεις Τενοντοθυλακίτιδα De Quervain

ΣΥΝΔΡΟΜΟ DE QUERVAIN

         Πρόκειται για μία επώδυνη κατάσταση (στενωτική τενοντοθυλακίτιδα) κατά την οποία παράγεται έντονος πόνος κοντά στον καρπό και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος του στοίχου του αντίχειρα με αντανάκλαση προς το δάκτυλο ή κεντρικότερα προς τον πήχη.
Image

      Υπάρχει εντοπισμένο ευαίσθητο σημείο, το οποίο και αναπαράγεται με συγκεκριμένη δοκιμασία (Finkelstein’s test) κατά την κλινική εξέταση.

Image

        Φέρει το όνομα του Ελβετού Χειρουργού Fritz de Quervain, ο οποίος την περιέγραψε το 1895. Το σύνδρομο De Quervain εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται οκτώ με δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες. Πιθανώς να υπάρχει σχετική προδιάθεση σε άτομα που χρησιμοποιούν το χέρι τους σε συνεχή πλάγια κίνηση του καρπού, με ταυτόχρονη σύλληψη του αντίχειρα, όπως δακτυλογράφοι, εργάτες που χρησιμοποιούν τους σφυρί, αθλητές (σκιέρ κ.λπ.) κ.ά.

Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερχρησιμοποίηση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση. Η ευαίσθητη περιοχή αντιστοιχεί σε ένα κοινό έλυτρο (στις περισσότερες περιπτώσεις) μέσα από το οποίο διέρχονται δύο τένοντες : ο μακρός απαγωγός του αντίχειρα και ο βραχύς εκτείνων τον αντίχειρα.  Είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το έλυτρο (ή έλυτρα) οι προστριβόμενοι συνεχώς τένοντες να υφίστανται χρόνια πίεση ή έντονη καταπόνηση, οι οποίες και οδηγούν σε ερεθισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι ο χρόνιος πόνος στην περιοχή και η ελαττωμένη λειτουργικότητα του αντίχειρα. Ο πόνος γίνεται εντονότερος με τη χρήση του αντίχειρα και κυρίως στο έντονο πιάσιμο, την πλάγια σύλληψη και στροφή, όπως, π.χ., στη χρήση του κλειδιού, ή η χρήση του μολυβιού.

 

Η θεραπεία είναι καταρχήν συντηρητική με ακινητοποίηση, εφαρμογή πηχεοκαρποδακτυλικού νάρθηκα και αντιφλεγμωνώδη.

Image
       Συνήθως όμως δεν αρκεί, οπότε και προχωρούμε σε τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών και αναισθητικών.
Image

       Όταν τα ενοχλήματα επιμένουν, η θεραπεία είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των πιεζόμενων στοιχείων με την κατάλληλη διάνοιξη του ελύτρου τους.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση κεντρικότερα. Η τομή του δέρματος δεν ξεπερνά τα 2 cm και η διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας δεν ξεπερνά συνήθως τα 15 λεπτά.

Image
       Ο/η ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου με μία βαμβακοελαστική περίδεση της πηχεοκαρπικής, ενώ για το επόμενο διάστημα 7-10 ημερών ενθαρρύνονται οι κινήσεις των δακτύλων. Απλά παυσίπονα για το πρώτο 24/48ωρο ίσως χρειαστούν. Η πρώτη αλλαγή γίνεται στο ιατρείο μετά από δύο ημέρες, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται μετά παρέλευση 15 ημερών από τον ορθοπεδικό χειρουργό.

Επικοινωνήστε

Σκαγιάς Κωνσταντίνος, Χειρουργός Ορθοπεδικός-Τραυματιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Επικ. Επιμελητής Κλινικής
Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Κρέοντος 138, Αθήνα - Σεπόλια, 10443, ΑΤΤΙΚΗ

Ιατρείο: 211 700 1020

κιν. 6945 465 468

Email: doctor@orthoskag.gr

Search