Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

Συχνές Ορθοπεδικές Παθήσεις Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

ΕΚΤΕΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

Πρόκειται για παγίδευση του καμπτήρα τένοντα στην είσοδό του στο έλυτρο (1st annular pulley), κατά την κάμψη του δακτύλου. Το δάκτυλο δεν εκτείνεται παρά μόνο ύστερα από προσπάθεια και με χαρακτηριστικό ήχο “κλικ”, εκτινάσσεται απότομα, υπερπηδώντας το εμπόδιο που το παγίδευσε. Εμφανίζεται συνήθως στον αντίχειρα (trigger thumb), ή στα υπόλοιπα δάκτυλα με μεγαλύτερη συχνότητα στον μέσο και στον παράμεσο (trigger finger).

Image
Οφείλεται σε πάχυνση (στένωση) του ελύτρου του τένοντα (στενωτική τενοντοελυτρίτις), ή σε οζώδη πάχυνση του τένοντα (τραυματισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα). Η ιδιοπαθής μορφή φαίνεται να σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Εκτός από το “κλικ” μπορεί να ψηλαφηθεί ο όζος μπροστά (παλαμιαία) στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις. Το φαινόμενο είναι εντονότερο κατά τις πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια μιας σφιχτής χειραψίας.
Image
Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας έχουν δοκιμασθεί διάφορες μέθοδοι, χωρίς όμως πλήρη ίαση. Ενέσεις με κορτικοστεροειδή έχουν δείξει βελτίωση στο πρώτο εξάμηνο, αλλά όχι ίαση και απουσία συμπτωμάτων (εκτός της οζώδους μορφής και του αρχικού σταδίου).
Image

Διερευνητικές θεραπείες χωρίς όμως επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση συμπεριλαμβάνουν ακινητοποίηση με νάρθηκα (σε 15ο κάμψη για τουλάχιστον 4 μήνες), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία (ιοντοφόρηση με στεροειδή, θεραπευτικοί υπέρηχοι, φωνοφόρηση), βελονισμό.

Η θεραπεία είναι κατά κανόνα χειρουργική. Συνίσταται σε επιμήκη διατομή του ελύτρου και απελευθέρωση του τένοντα. Η επέμβαση διαρκεί 15 λεπτά. Με τοπική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση κεντρικότερα, γίνεται μία μικρή  εγκάρσια τομή (1 - 2 cm) στην παλάμη στην άπω χειρομαντική γραμμή στον ανάλογο δακτυλικό στοίχο ή στην μετακαρποφαλαγγική γραμμή του αντίχειρα (όχι κεντρικότερα λόγω κινδύνου κάκωσης του κινητικού κλάδου του μέσου νεύρου). Ανευρίσκεται το έλυτρο, διατέμνεται επιμήκως, απελευθερώνεται επαρκώς ο τένοντας, ελέγχεται η ομαλή του κύλιση και ακολούθως συρράπτεται το δέρμα.

Image

Εφαρμόζεται βαμβακοελαστική επίδεση της άκρας χειρός και ο ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου με το χέρι σε ανάρτηση. Απλά παυσίπονα ίσως χρειαστούν για το επόμενο 24/48ωρο. Η πρώτη αλλαγή γίνεται στο ιατρείο μετά από επτά ημέρες και τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες από τον ορθοπεδικό χειρουργό. Συνιστάται η αποφυγή έντονης χειρονακτικής εργασίας και άρσης βαρών για τις επόμενες 3 – 4 εβδομάδες.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι σύνηθες φαινόμενο και στα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή όμως μπορεί να γίνει αυτόματη διόρθωση και για το λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να αναμένει ο χειρουργός μερικούς μήνες πριν προχωρήσει σε χειρουργική αποκατάσταση.

Image
Ιδιαίτερα στην περίπτωση εκτινασσόμενου αντίχειρα στα βρέφη, ο χειρουργός περιμένει το βρέφος να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του.

Επικοινωνήστε

Σκαγιάς Κωνσταντίνος, Χειρουργός Ορθοπεδικός-Τραυματιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Επικ. Επιμελητής Κλινικής
Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Κρέοντος 138, Αθήνα - Σεπόλια, 10443, ΑΤΤΙΚΗ

Ιατρείο: 211 700 1020

κιν. 6945 465 468

Email: doctor@orthoskag.gr

Search